Thailand populaire vakantiebestemming voor medische redenen

Voor medische toeristen is de ontvangst overweldigend in het Bangkokse BNH-hospital, met 117 jaar het oudste private ziekenhuis van het land. De portier in wit-pak-met-gouden-franjes salueert. Een gastvrouw komt je tegemoet met vrolijk op het marmer tikkende naaldhakken, een warme glimlach en een traditionele begroetings-wai.

En een verpleegster in ouderwets gesteven uniform-met-kapje leidt je door de hal met luxe fauteuils, kroonluchters en live-pianomuziek naar je bestemming, waar arts en verpleegteam uitstralen dat ze hebben uitgezien naar je komst. In deze blog gaan we verder in op een medische reis naar Thailand. Zo lees je recente ontwikkelingen en tips en adviezen over de reisverzekeringen. 

Warme ontvangst, minder gestrest

‘Die ontvangst maakt je minder gestrest. Dat komt de behandeling ten goede’, zegt een BNH-arts. ‘Je ligt niet op een zaal. Je krijgt goed eten op het moment dat het jou uitkomt. Als het nodig is, zit er 24 uur per dag een verpleegster aan je bed.’ ‘Bovendien sluiten onderzoek en behandeling in tijd direct op elkaar aan, zodat je snel kunt herstellen in het tweede deel van je vakantie hier.’

Thailand populaire vakantiebestemming voor medische redenen

Goedkoper dan Singapore, leuker dan India!

Het aantal toeristen dat voor medische zaken – al dan inclusief ziekenhuisopname – naar Thailand reist, groeit dit jaar naar ruim een miljoen. Ook door campagnes van het verkeersbureau, dat zich afzet tegen de belangrijkste concurrenten: ‘Goedkoper dan Singapore; leuker dan India.’ Dan zijn er ook nog anderhalf miljoen andere buitenlanders die zich laten behandelen: expats, pensionado’s en toeristen met een plotselinge klacht. De laatsten zijn vaak zo tevreden, dat er nog een extra operatietje bij doen. Van ingegroeide teennagel tot optrekken van een ooglid.

Een ziekenhuis in elke toeristische plaats

Onder de medische toeristen zijn veel onverzekerde Amerikanen, voor wie goede zorg in de States vaak onbetaalbaar is. Maar er komen – in overleg met hun verzekeringsmaatschappij – ook steeds meer Nederlanders en Belgen. Precieze aantallen zijn niet te achterhalen. Maar de met het BNH concurrerende Bangkok Hospital Group – met ziekenhuizen in Bangkok en toeristenplaatsen als Phuket, Pattaya en Chiang Mai – telde vorig jaar alleen al 1500 Nederlandse patiënten.

Nederlanders en Belgen ontwijken wachtlijsten

Thaise artsen staan kwalitatief hoog aangeschreven. De meesten studeerden op z’n minst enkele jaren in het buitenland. Vooral de Verenigde Staten. Engels is in private ziekenhuizen en klinieken dan ook geen enkel probleem. In grote hospitalen kun je ook met Duits uit de voeten. Sommige ziekenhuizen bieden daarnaar gevraagd de mogelijkheid van een Nederlandse tolk.

Medisch toeristen jagen Thai hun ziekenhuis uit

Het groeiende medisch toerisme heeft een keerzijde. ‘Onze private ziekenhuizen en klinieken zijn de beste van het land en misschien wel van de wereld’, zegt zorgeconoom Viroj Na Ranong van het nationale ontwikkelingsinstituut. ‘Maar winst is het hoofddoel. Door de toenemende rijke klandizie, zie je dat ze tarieven naar boven bijstellen. Daarmee jagen ze nu, op dit moment, grote groepen Thai uit de middenklasse hun ziekenhuis uit.’

Staatsziekenhuis heeft maar 3 minuten per patiënt

De Thaise middenklasse valt terug op de toch al overbelaste staatsziekenhuizen en ziekenhuisjes. Daar zijn de beste artsen weggekocht door private partijen en – leert recent onderzoek – hebben de achterblijvers nog geen drie minuten tijd voor een intakegesprek met vaak uren wachtende patiënten. ‘Als daar nu patiënten van te dure private ziekenhuizen bij komen’, zegt Viroj, ‘profiteren we weliswaar van medisch toerisme, maar stort ons eigen zorgstelsel in.’

Tip voor medische verzekeringen

Neem vroegtijdig contact met je Nederlandse reisverzekering en zorgverzekering voor akkoord en stel je Nederlandse (huis/tand)arts op de hoogte om ‘gezeur’ bij eventuele extra behandelingen te voorkomen. Geen opname nodig, kies dan vanwege files ziekenhuis en hotel die beide dicht bij station metro of skytrein liggen.

Een pakketdeal van hotel en kliniek is meestal duurder of minder aantrekkelijk. Niet opgenomen maar wel medicijnen voorgeschreven die je niet ‘terugkrijgt’ van de verzekering, koop die dan bij een drugstore – dezelfde merkmedicijnen, helft van de prijs. Kies voor tandarts liever niet voor ziekenhuis, maar voor goedkopere kliniek en vraag rustig hier en daar om behandelingsplan en prijsopgave. Kies bij nood behandelingen of – opname liefst voor groter private kliniek of ziekenhuis vanwege Engels sprekende staf en ervaring met overleg Nederlandse/Belgische verzekering.

Let op: Bij langdurig verblijf in Thailand kan de eigen zorgverzekering ongeldig worden; controleer dat!