Pai

Dat het noorden van Thailand één van de mooiste en daarom ook populairste regio’s van het land is blijkt wel uit de vele bezienswaardigheden die hier zijn. Als je lang genoeg in het noorden bent hoor je vanzelf de verhalen over het hippieachtige Pai. Dit prachtige (hippie) dorp is dé ‘place to be’ voor backpackers. Gelegen aan de Pai rivier in een sprookjesachtig bergdal verwelkomt en betoverd het jaarlijks duizenden toeristen.

Pai

Wat de eilanden Koh Samui en Koh Pha-Ngan in het zuiden zijn is Pai in het noorden van Thailand. ’s Avonds vermaak je jezelf in één van de barretjes, de volgende dag verken je de schitterende omgeving. Ooit was Pai een rustig dorpje wat bewoont werd door de Shan stammen. Tegenwoordig is het een walhalla voor backpackers, bekend vanwege de omgeving, de relaxte sfeer, live muziek en leuke feestjes. De omgeving van Pai is heuvelachtig en het ligt op zo’n 130 kilometer van Chiang Mai, vlakbij de grens van Myanmar. Het is dan ook eenvoudig om Pai te bereiken met de bus of mini van. Als je van Chiang Mai komt, of hier heen gaat kom je tevens over de ‘Weg van 762 Bochten’ waar het uitzicht werkelijk fenomenaal is. Pai is een dorpje wat, naar onze mening, absoluut op je lijstje moet staan mocht je in het noorden van Thailand zijn.

Omgeving Pai

De immense populariteit van het dorp heeft gelukkig (nog) geen invloed op de schitterende omgeving gehad. Buiten het drukkere ‘centrum’ vindt je overal nog rustige accommodatie en je kunt er een groot aantal activiteiten doen. Net als Ubud in Indonesië heb je hier een levendige kunst- en muziek scene. Je kan er uitstapjes maken naar bergvolken als Karen, Hmong en Lahu, prachtige watervallen, schitterende tempels en hotsprings. Deze uitstapjes zijn overal in Pai te boeken, je kan het ook altijd even navragen bij je hostel of hotel. Pai is zo’n dorp waar mensen twee dagen inplannen maar uiteindelijk twee weken, of soms langer, blijven! Het heeft een betoverende werking. Aangezien Pai aan de voet van een berggebied ligt is het ook de perfecte basis voor trektochten in de omgeving. Daarnaast is er nog de Wednesday Market waar veel locals, bergvolken en backpackers op af komen.

Het dorp telt slechts 2.500 inwoners. Waar in Koh Samui en Koh Pha Ngan vrijwel alleen toeristen komen wordt Pai ook bezocht door de Thai zelf. In het koelere seizoen, tussen december en januari, is het er dan ook behoorlijk druk. De laatste jaren is de infrastructuur naar Pai verbeterd en heeft het zelfs een vliegveld. Naast de lowbudget hostels zijn er ook resorts bijgekomen voor mensen die wat meer luxe prefereren. Gelukkig is Pai vandaag de dag nog steeds een ontspannen plekje. Helaas veranderd de omgeving in rap tempo en hebben ook ontwikkelaars het gebied ontdekt. Ga dus nu het nog rustig en mooi is.

Highlights Pai

De grootste highlight in Pai is ongetwijfeld de omgeving zelf. Dit is al reden genoeg om hier minimaal drie dagen door te brengen. Toch heeft Pai wel wat bezienswaardigheden waar die je gezien moet hebben.

Pai Canyon
Pai Canyon is niet zo groot als de Grand Canyon aan de andere kant van de wereld maar daardoor niet minder indrukwekkend. Zeker in het regenseizoen is het hier erg mooi omdat de omgeving en dus je uitzocht bijzonder groen is. Het regenseizoen heeft wel als nadeel dat de onverharde wegen hier niet makkelijk begaanbaar zijn. En Azië zou Azië niet zijn als de veiligheidsvoorschriften er eigenlijk niet zijn. Zo kan je net als bij de Angkor Wat bijna overal rondlopen maar ook  wat op zich best gevaarlijk is. Er staan geen hekken of lintjes maar als je hier een misstap maakt en naar beneden viel hebben ze aan een trauma helikopter niet genoeg.

Viewpoint
Een highlight die zijn naam meer dan waar maakt. Hoog gelegen op de berg kijk je uit over de bergen rondom Pai en zie je eens te meer waarom mensen hier komen. De groene heuvels, rijstvelden en bergdorpjes liggen in de verte en het uitzicht is fenomenaal! Het is een absolute aanrader om met de brommer verder te rijden en op die manier de omgeving rondom Viewpoint te verkennen. De lokale bevolking helpt je graag op weg!

Wat Phra That Mae Yen Een niet te missen highlight in Pai. Dit grote boeddhabeeld staat hoog op een berg en is met goed weer te zien vanuit Pai. Het uitzicht vanaf de berg waarop de Wat Phra That Mae Yen staat is fenomenaal. Vanaf Viewpoint wat aan de andere kant van Pai ligt kan je dit grote boeddhabeeld zien staan. Het is dan ook een druk bezochte bezienswaardigheid in Pai.

Memorial Bridge De Memorial Bridge ligt op de route naar veel andere highlights in de regio. De Memorial Bridge stamt uit de Tweede Wereldoorlog en werd gebouwd  om de troepen makkelijker over de rivier te krijgen aangezien ze daarvoor elke keer met een kanootje heen en weer moesten. Het is mooi om zo’n stukje geschiedenis te zien in een regio als Pai maar het valt een beetje  in het niet bij de omgeving.

Vliegtickets Pai

Als je naar Thailand reist zal dat bijna altijd via Bangkok zijn. Gelukkig is het makkelijk om vanaf daar door te reizen naar Pai. En waar vliegtickets vroeger een groot gat sloeg in je budget kan je nu al vliegtickets boeken voor minder dan €600. Kijk bij vliegtickets Thailand voor meer informatie!